charita_29_10_2014 - 102. průzkumný prapor Prostějov

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Články

Sbírka prostějovských průzkumníků pro handikepované děti dosáhla výše 37.146,- Kč.

Již pošesté zorganizovali vojáci 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka v Prostějově charitativní sbírku pro handikepované děti. Letos věnovali průzkumníci 37.146,- tisíc korun dětem s kombinovaným postižením, které navštěvují Střední školu, základní školu a mateřskou škola JISTOTA, o. p. s. v Prostějově. Sbírka vyvrcholila 29. října volejbalovým turnajem na hřišti Reálného gymnázia města Prostějova.

Sbírka 102. průzkumného praporu byla zahájena v prvním týdnu měsíce října a byla ukončena zároveň s posledním hvizdem rozhodčího v turnaji pod názvem „VOLEJBÁLEK 2014“. 13. října dopoledne, hned na začátku sbírky, se 17 vojáků osobně seznámilo s prostředím a samotnými dětmi v jejich speciální škole s názvem JISTOTA. „Nikdo z nás ve svém životě ještě nepracoval s dětmi, které mají kombinované postižení, a tak jsme se i my dnes mnohému naučili. Navíc jsme si z příjemného dopoledne odvezli i skvělé výrobky dětí, které jsme na druhý den instalovali jako malou výstavu v síni tradic 102. průzkumného praporu k zhlédnutí pro ostatní kolegy“ popisovala rtm. Mgr. Vlasta Bláhová své zkušenosti. Řada vystavených výrobků nakonec skončila, po zaplacení symbolické částky do sbírky, v domovech nebo kancelářích průzkumníků.

Prodejní výstava výrobků žáků speciální školy JISTOTA probíhala také v rámci volejbalového turnaje 29. října, kterého se účastnilo 12 týmů. Kromě týmů ze 102. průzkumného praporu se na palubovku postavily také týmy z velitelství 53. pluku průzkumu a elektronického boje, 532. praporu EB, Vojenské policie, Policie české republiky, ale také z příznivců a podporovatelů školy JISTOTA. Vítězný pohár nakonec zvedl nad hlavu kapitán týmu z 532. praporu EB. Na pohár těsně nedosáhl tým složený z příslušníků roty logistiky 102. průzkumného praporu.  O třetí místo svedl vítězně bitvu tým složený z příznivců a podporovatelů školy JISTOTA, který hrál pod taktovkou paní senátorky Boženy Sekaninové.
Po vyhlášení vítězů turnaje byla sbírka oficiálně sečtena a velitel praporu pplk. Ing. René Sabela předal ředitelce Střední školy, základní školy a mateřské školy JISTOTA, o. p. s. PhDr. Marii Turkové symbolický šek s částkou 36.146,-(1000,-Kč bylo přidáno ještě dodatečně). Za tyto peníze budou nakoupeny pomůcky do učebny na podporu a rozvoj dětí s těžším postižením (pro rozvoj orientace, jak sluchové, tak zrakové). Paní ředitelka PhDr. Marie Turková byla velice překvapena částkou na šeku a srdečně všem poděkovala. „Pro naše děti je to velká pomoc. Tato částka předčila naše očekávání, takže budeme moci zakoupit i vodní lůžko, které dětem zpříjemní pobyt ve škole. Naše děti budou velmi šťastny“, dodala paní ředitelka.  
Vybraná částka potěšila velitele 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka pplk. Ing. René Sabelu: „ Jsem hrdý na to, že naši vojáci dokáží ukázat svoji profesionalitu nejen na poli vojenského výcviku, ale i ve chvílích, kdy je potřeba někomu pomoci“.
I proto budou prostějovští průzkumníci v podobných sbírkách pokračovat.


Od roku 2009 již 102. pzpr vybral na charitativních projektech (včetně letošní) částku 198.846,-. korun.



2009 „Kutuzův pochod“ - výtěžek byl věnován Fondu ohrožených dětí Klokánek a Dětskému domovu Plumlov.

2010 „24 hodin na kole“ - výtěžek byl rozdělen mezi Dětský domov v Plumlově a dětské oddělení prostějovské nemocnice.

2011 „Pochod za dětským úsměvem“ - sbírka byla věnována Dětskému domovu v Plumlově.

2012 „Fotbálek 2012“ - výtěžek putoval na dětské oddělení prostějovské nemocnice.

2013 „Sportovní desetiboj“ - pomoc Verunce Vévodové, pětileté holčičce z Konice, která od narození trpí kvadruparézou, dětskou mozkovou obrnou a vadou dolních končetin.



autor: npor. Mgr. Jaroslav Zoubek
foto: rtm. Karel Laštůvka


 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky