Warrior Competition 2019 - 102. průzkumný prapor Prostějov

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Články

WARRIOR COMPETITION 2019


Dne 21. dubna 2019 se ze cvičení v Jordánsku Abdullah II Special Operations Training Center vrátili příslušníci 102. průzkumného praporu generála Karla Palečka, kteří se zúčastnili 11. ročníku soutěže „Warrior Competition 2019“ ve dnech 14. 4.-20. 4. 2019.

Do soutěže nastoupilo celkem 37 soutěžících osmičlenných týmů z 24 států z celého světa. V průběhu šesti dnů byla prověřována nejen jejich fyzická zdatnost a psychická odolnost, ale zejména detailní plánování a příprava k plnění úkolu. To vše za dodržení stanovených omezení a bezpečnostních opatření s následným provedením úkolu, kdy byla vždy nutná velká dávka tvůrčího přístupu a rozhodné a rychlé velení.

Slavnostního zahájení soutěže se zúčastnil velvyslanec a vojenský přidělenec v Jordánsku a přijel tak podpořit český soutěžní tým na této významné události.
Soutěž byla v letošním ročníku složena ze šesti etap v obtížnostech 1 3 a po jejich ukončení a vyhodnocení nejlepší týmy postoupily do závěrečné etapy zvané „Kings Challenge“ s obtížností 4, do které postoupilo pouze 15 nejlepších soutěžních týmů.

Fyzická stránka všech účastníků byla prověřena hned první etapou „Awakening“, kdy soutěžní týmy musely absolvovat přesun se zátěží 20kg v komplikovaném terénu a v průběhu přesunu splnit střeleckou disciplínu. Etapa „Nightshade“ obsahovala střelbu za pohybu s postupnou eliminací cílů na různé vzdálenosti z vymezených střeleckých zón. Následovala etapa „Hawkeye“, v rámci které byly prověřeny lezecké schopnosti týmů zkombinované se střelbou z odstřelovací pušky na neznámou vzdálenost. Úkolem etapy „Asylum“ bylo v nočních podmínkách eliminovat všechny nepřátele v objektu, vyhledat zájmovou osobu a tu přepravit do bezpečného prostoru mimo objekt. Etapa „Deranged“ zahrnovala střelbu z různých palebných postavení skrze bariéry na připravenou, pro soutěžní týmy neznámou terčovou situaci z různých typů zbraní. Závěrečnou etapou „Trench foot“ byl běh s břemenem do okopu a následnou střelbu z různých zbraní.

Každá etapa měla stanovený časový limit, do kterého soutěžící týmy musely splnit úkol a dle dosažených výsledků byly bodově ohodnoceni. V případě nesplnění časového limitu byly disciplíny hodnoceny jako nesplněné a bylo tak jen na rozhodnutí týmů, jak si rozvrhnou plnění úkolu. O náročnosti zplánovat a splnit úkol v omezeném čase svědčilo i průběžné vyhodnocení každé etapy, kdy na bodové ohodnocení nedosáhlo v průměru 10 týmů v každé etapě.

K významným úspěchům první části závodu byla pro český tým etapa „Trench foot“, kde se příslušníci 102.pzpr umístili na prvním místě a v etapě „Asylum“ na výtečném třetím místě. Po vyhodnocení prvních šesti etap se tým AČR umístil v každé z etap do desátého místa, což český tým nominovalo do závěrečné etapy „King´s Challenge“, která je vyvrcholením celé soutěže a nastoupit do této etapy může jen 15 nejlepších soutěžních týmů.

Závěrečná etapa „King´s Challenge“ prověřila schopnosti českého týmu pochopit a zplánovat úkol ve zcela omezeném čase. Úkolem etapy bylo provést přesun na neznámou vzdálenost s průběžným plněním střeleckých úloh z různých typů zbraní, přepravu raněného na vzdálenost téměř 800m a překonávání nejrůznějších překážek s prvky vojenského lezení.

Soutěž byla náročná a přes přísné hodnocení amerických rozhodčích a tvrdou konkurenci speciálních policejních a průzkumných jednotek z různých zemí se našemu týmu 102. průzkumného praporu podařilo umístit na úžasném 5. místě.




 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky