radim-vaculik-2013 - 102. průzkumný prapor Prostějov

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Články

5. výročí úmrtí praporčíka in memoriam Radima Vaculíka


Dne 30. dubna jsme si u 102. průzkumného praporu připomenuli 5. výročí úmrtí praporčíka in memoriam Radima Vaculíka. Dne 30. dubna 2008  při plnění služebních úkolů v rámci 1. kontingentu PRT Logar na území Afghánistánu  najelo vozidlo řízené praporčíkem in memoriam Radimem Vaculíkem na nástražný výbušný systém a on na následky těžkých zranění na místě incidentu zahynul. Další 3 vojáci byli zraněni.

Pietní akt zahájil v prostějovských kasárnách zástupce velitele praporu major Petr Molinský krátkým proslovem na nástupu praporu a položením kytic k pietnímu místu. „Smrt Radima Vaculíka nebyla zbytečná. Zahynul při obraně principů demokracie a v boji proti terorismu“, řekl major Molinský ve svém projevu. Současně s nástupem příslušníků praporu se ve farním kostele v Uherském Hradišti konala bohoslužba za prap. in memoriam Radima Vaculíka, kterou sloužil kaplan 53. Brigády průzkumu a elektronického boje kpt. Kamil Vícha a které se účastnili i rodinní příslušníci Radima.  

Uctění památky pak pokračovalo v Mařaticích u Uherského Hradiště na místním hřbitově u hrobu praporčíka Radima Vaculíka, kde prostějovští vojáci zavzpomínali na svého kamaráda.
„Je potřeba vážit si svých novodobých hrdinů, kteří položili život při plnění náročných úkolů v zahraničních misích. Nesmíme na ně zapomenout.“, řekl 1. zástupce náčelníka generálního štábu generálmajor Miroslav Žižka, který se rovněž zúčastnil pietního aktu.

Nikdy nezapomeneme.

SPEM RETINE



 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky